Fogászati tippek

Mi is az az ITop oktatás? Mi is az az ITop oktatás?
Ez egy személyre szabott szájápolási protokoll, melyet minden páciensnek egyedileg, az ő igényeinek és fogazati állapotának megfelelően alakítunk ki.
Részletek
Cumizik a kisgyerek, meddig nem káros? Cumizik a kisgyerek, meddig nem káros?
Gyermek születésénél egy pár nap vagy hét után elérkezik az a pont, mikor a szülők egy-két nyugodt perc reményében a cumihoz nyúlnak, mellyel ezután a babák akár hosszú évekig szoros barátságot kötnek. De meddig élvezhetjük inkább a pozitív, mint a negatív hatásait a fejlődésre, növekedésre nézve?
Részletek
Éjszakai fogcsikorgatás Éjszakai fogcsikorgatás
Más néven bruxizmus, nagyon sok embert érint, bár sokan nem is tudnak róla. Gyerekeknél is sokszor jelentkező probléma, de szerencsére legtöbbször csak átmeneti.
Részletek
Mi is az a fogászati góc? Mi is az a fogászati góc?
Rendszeres fejfájással, foltos hajhullással, ízületi problémákkal vagy más egyéb „általános” tünetekkel többnyire a háziorvost keressük fel, aki, ha nem talál egyértelmű okot a panaszokra, sokszor góckutatásra küldi el a pácienst.
Részletek
Szeretnél fehérebb fogakat? Szeretnél fehérebb fogakat?
Ezzel az igénnyel sokan érkeznek rendelőnkbe és sok esetben a megoldást a fogfehérítésben látják. Rendelőnkben több fajta fogfehérítő eljárás is elérhető, azonban nem mindenkinél ez a megfelelő kezelés a cél érdekében.
Részletek
Vitaminok, ásványi anyagok Vitaminok, ásványi anyagok
A napi kálcium bevitel fontos mind a fogak, mind a csontok egészsége érdekében, melyet tejtermékek, olajos magvak, bizonyos gyümölcsök formájában biztosítható.
Részletek
Kevesebb savas, cukros étel, ital fogyasztása! Kevesebb savas, cukros étel, ital fogyasztása!
A savas ételek, italok hosszú távon károsítják a fogzománcot, a cukrok jelenléte mellett elszaporodó baktériumoknak kiváló felületet biztosítva a fogak romlásához, ez által fogszuvasodásra hajlamosítanak, elszíneződést, érzékenységet is okozhatnak.
Részletek
Dohányzás STOP! Dohányzás STOP!
Sajnos önmagában a megfelelő szájhigiéne kialakításához nem elegendő a rendszeres fogmosás, szükséges a káros szenvedélyek csökkentése is. Ez nemcsak a fogak védelmében, hanem a szájüregi rákok kockázatának csökkentésében is nagyon fontos!
Részletek
Nyelvtisztítás Nyelvtisztítás
Naponta érdemes a nyelv felszínét is megmosni, így csökkentve az ott megtelepedő baktériumokat, lepedéket. Ezzel tehetünk a kellemetlen lehelet kialakulása ellen is. A tisztítás történhet, erre a célra kifejlesztett nyelvtisztítóval, vagy fogkefével.
Részletek
Használjunk szájöblítőt! Használjunk szájöblítőt!
Azokon a helyeken, amelyeket a fogkefével nem tudunk megtisztítani, a szájöblítő használatával tudjuk biztosítani a kémiai plakk eltávolítást. Ez természetesen nem helyettesíti a mechanikai tisztítást, de kiegészítve azt, hozzájárul a baktériumok számának csökkentéséhez.
Részletek
A megfelelő  fogkefe használat A megfelelő fogkefe használat
A fogkefe sörtéjét 45°-os szögben félig az ínyre, félig a fog külső részére fektetjük, majd apró körkörös mozdulatokkal fellazítjuk a fogakon lévő lepedéket és egy következő, függőleges, söprögető mozdulattal eltávolítjuk azt a fogakról.
Részletek
Fél évente fogászati kontroll! Fél évente fogászati kontroll!
Sok fogászati problémánál a tényleges tünetek csak előrehaladott állapotban jelentkeznek, ezért fontos, hogy akkor is ellenőriztessük fogainkat, ha panaszt nem okoznak. Félévente javallott kontrollra jelentkezni!
Részletek
Fogászatban használható lézerek Fogászatban használható lézerek
A lézerek használata ma már az orvostudomány számos területén elterjedt, így a fogászatban is, ahol kiegészítő kezelésként mi is több probléma megoldására alkalmazzuk. A továbbiakban bemutatjuk ezeket:
Részletek
Éber szedáció Éber szedáció
Rendelőnkben lehetőség van éber szedációra, amely segíthet a fájdalom és szorongás csökkentésében, ezáltal a fogászati kezeléseket pozitívabb élménnyé teszi a nagyon izguló páciensek számára is.
Részletek
Fogászati mikroszkóp Fogászati mikroszkóp
A fogászati mikroszkóp egyik legnagyobb előnye, hogy képes akár 20-30-szoros nagyítású, részletes képeket készítsen a fogszerkezetekről, így a problémák is pontosabban detektálhatóak.
Részletek
Mi a fogkő? Mi a fogkő?
A fogkő megnevezést a fogak felszínén képződő megkeményedett ásványi anyagok, melynek felülete érdes, színe pedig először kréta fehér majd elszíneződhet, sárgás, barnás, akár fekete árnyalatúvá válhat.
Részletek
A nyelv szerepe A nyelv szerepe
Nyelvünk nélkülözhetetlen a beszédhez. Nélküle nem tudnánk verbálisan megértetni magunkat másokkal. Fontos szerepet játszik az ízlelésben.
Részletek