Szájhigiénés kezelések

A fogak mellett nehezen tisztítható rések, ún. tasakok alakulhatnak ki, melyek fogmosáskor nehezen hozzáférhetők, így újabb baktériumok felhalmozódását teszik lehetővé. Ekkor már szükség van speciális szájhigéniás kiegészítő eszközök használatára is, mint pl. fogselyem, vagy fogköztisztító fogkefék. Kezeletlen fogágybetegség esetén a fog tartószöveteinek végleges pusztulása miatt foglazulás, majd fogelvesztés következik be. Mindez elkerülhető a fogágybetegség időben elkezdett, rendszeres fogorvosi kezelésével. Mivel az előrehaladott állapotú kezeletlen fogágybetegség lehetővé teszi, hogy a szájüregből kórokozók kerüljenek a véráramba, így a szervezet általános állapotát is kedvezőtlenül befolyásolhatja.

Egyre több bizonyíték lát napvilágot a korunk vezető halálokát jelentő szív és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, valamint a kezeletlen szájüregi betegségek, elsősorban a fogágybetegségek összefüggéseiről.

Mi is az az ITop oktatás?

Ez egy személyre szabott szájápolási protokoll, melyet minden páciensnek egyedileg, az ő igényeinek és fogazati állapotának megfelelően alakítunk ki.

„Lépésről lépésre. Készségről készségre”

Rendelőnkből több dentálhigiénikus kolleganő elsajátította az elméleti és gyakorlati oktatáshoz szükséges tudást, és sikeresen beépítette a mindennapi munkába. Megtanítjuk tudományosan alátámasztott irányelvek mentén miként érdemes a fogazatot, szájüreget egészségesen tartani hosszú távon.
A módszer az egyénre szabott prevenció, amellyel megelőzhető akár a fogszuvasodás, fogágybetegség kialakulása, illetve csökkenthető ezek kialakulásának esélye a szájüregen belül.

Amit nyújt egy ITop (individually trained oral prophylaxis) oktatás:

  • a páciens szájüregének vizsgálata
  • a szájüreg feltérképezése, lepedék, fogkő
  • majd a helyes fogmosási technika, kiegészítő eszközök bemutatása, személyes új szájhigiénés szokások kialakítása
  • egyénre szabott szájhigiéniás gyakorlati oktatás a páciensek részére, egy meglévő fogazati státusz mellett, akár egy új fogpótlás elkészítése után
  • plakkfestés segítségével feltérképezzük a lerakódott lepedék mennyiségét fogmosás előtt-fogmosás után
  • a beteg saját fogazati állapotát megismeri, megtanítjuk a nehezen hozzáférhető helyek tisztításának lehetőségeit, a fogeltávolítás, implantáció utáni tisztítás helyes módszereit
  • megmutatjuk milyen eszközökkel éri el a nehezen tisztítható részeket
  • megtanítjuk a fogászati higiéniás eszközök (fogkefe-kézi/elektromos, fogselyem, fogközkefe, szájöblítő, szájzuhany) megfelelő használatára, és ezeket ki is próbálhatja a rendelőben
  • tartalmaz egy teljes szájhigiéniás csomagot (Curaprox fogkefe, Curaprox egycsomós fogkefe, Curaprox fogköztisztító kefe)
  • rendszeres ellenőrzések, egyénre szabott időintervallumban

Az ITop oktatás előtt-szükség esetén-javaslunk egy professzionális ultrahangos fogkőeltávolítást, -polírozást, melyre lehetőség van külön időpontban, vagy akár az oktatással egy időben.

Az oktatás elvégzése kiemelten javasolt minden páciens részére, akiknek fontos, hogy saját fogaikat minél tovább meg tudják a szájukban őrizni. Valamint azon pácienseink részére akik foghúzás, fogpótlás, fogbeültetés vagy egyéb szájsebészeti beavatkozáson vannak túl, hogy elsajátítsák a biztos, megfelelő tisztítási technikákat.