Arcüregemelés

Arcüregemelés (Sinus lift)

Az arcüreg a felső állcsontban helyezkedik el két oldalt, leggyakrabban a kis- és nagyőrlő fogak feletti területen, de a nagysága egyénenként változó. Belsejét az arcüreg nyálkahártyája borítja, a Schneider membrán. Kis- és nagyőrlő fogak elvesztését követően az állcsontgerinc sorvad illetve a kor előrehaladtával  az arcüreg tágul, így fogbeültetés miatt szükséges lehet az arcüreg alapjának megemelése, hogy kellő méretű implantátumot lehessen behelyezni a hiányzó fog/fogak helyére.

Az arcüregemelésnek két alap műtéti megoldása van:

  • zárt arcüreg emelés (akkor alkalmazhatjuk, ha legalább 6mm hosszúságú csontos falunka van a betegnek)
  • nyitott arcüreg emelés (akkor alkalmazzuk, ha kevesebb, mint 6 mm hosszúságú csontos falunka van a betegnek)

A beavatkozás menete:

Mindkét eljárást ma már rutinszerűen alkalmazzuk az implantológia terén.
Helyi érzéstelenítésben történik a beavatkozás.

Zárt arcüregemelés:
Ennél az eljárásnál már az implantátum is behelyezésre kerül. Az  implantátumnak megfelelően előfúrjuk a csontot az arcüreg alapjáig majd egy tompa végű eszköz apró kocogtatásával beemeljük a Schneider membránt, csontpótló anyaggal feltöltjük, és behelyezzük az implantátumot.

Nyitott arcüregemelés:
Lebenyképzést követően az arcüreg csontos falán akkora ablakot alakítunk ki képezünk, akkorát, hogy az arcüreget bélelő membránt speciális eszközök segítségével a csontos alapról el tudjuk emelni, és a köztes teret csontpótló anyaggal fel tudjuk tölteni. Ezt követően zárjuk a lebenyt.
Amennyiben a csontsorvadás nem előrehaladott, azaz van legalább 4 mm magasságú csontunk a páciens arcüregében, gyakran az arcüregemeléssel együtt az implantátum behelyezése is megtörténik.
A gyógyulási idő 6-9 hónap.