Konzerváló fogászat

A fogszuvasodás

A fogzománc az emberi szervezet legkeményebb szövete, amelynek felszínén állandó biológiai folyamatok zajlanak. Ez elsősorban azt jelenti, hogy az ásványi anyagok (főleg a kalcium és a foszfát) ki-be áramlanak a fogzománc külső rétegeiben.
Ezt a folyamatot demineralizációnak vagy remineralizációnak nevezzük, attól függően, hogy az ásványi anyagok kioldódnak vagy visszaépülnek-e. Ha a fenti folyamat egyensúlya felbomlik, a fogzománc elszíneződik, majd szétesik, és a fogfelszínen üreg képződik. Ezt nevezzük fogszuvasodásnak. A fogmegtartó kezelések során a fogorvos a sérült felszíneket fúróval kitisztítja, majd az üreget betömi.


Foglepedék

A fogak felszínét ragadós filmszerű anyag, az úgynevezett foglepedék borítja, melynek főbb alkotóelemei a nyál, a baktériumok, az ételmaradékok és egyéb, nyálban oldott anyagok. A fogfelszínen tartósan jelen lévő lepedék savképző baktériumai felelősek a fogszuvasodás kialakulásáért. Az ínyszélen található lepedék savképző baktériumai ínygyulladást okoznak. A foglepedék kizárólag mechanikus tisztítással, azaz fogkefe és fogkrém segítségével távolítható el, de pár óra múlva újraképződik, ezért van szükség az állandó, rendszeres fogmosásra.
 

Esztétikus tömések

A fogmegtartó kezelések során a szuvasodás vagy sérülés következtében hiányzó/sérült foganyagot mesterséges anyagokkal pótoljuk. A manapság használatos legkorszerűbb anyagokkal és technikával a tömések gyakorlatilag észrevehetetlenné tehetők. Ehhez természetesen nem elég fogszínű töltőanyagot használni, a fog eredeti kontúrját, rágófelszínét formailag is helyre kell állítani, csak így várható el a tökéletes esztétikai eredmény.
Technikailag két módot érdemes megkülönböztetni. Az egyik esetben a tömés a rendelőben készül, olyan anyagból, amely speciális hullámhosszúságú fényre köt meg. Nagy előnye, hogy azonnal terhelhető, nem kell várni, amíg megköt.

A másik módszer az ún. inlay, vagy betét. Ebben az esetben a fogról vett lenyomat alapján a technikai laborban készül el a tömés, amelyet „csak” be kell ragasztani. Anyaga lehet porcelán, vagy arany. Nagy előnye a pontosság. A beragasztás után nem terhelhető azonnal, meg kell várni a ragasztócement kötését.
 

Fogzománc megerősítése

Fluorbevitel iontoforezissel - Egyenáram segítségével fluort juttatunk a fogakba. A fluorral telített zománc lényegesen ellenállóbb a fogszuvasodást kiváltó hatásokkal szemben. A beavatkozás rövid ideig tart, teljesen fájdalommentes, és már 6 éves kortól alkalmazható.