Bölcsességfog eltávolítás

Bölcsességfog eltávolítás

A bölcsességfogak a fogsor utolsó, harmadik nagyőrlő fogai. Nagyon változatos az állásuk, elhelyezkedésük, alakjuk, gyökereik száma. Mivel a bölcsességfogak a fogívben utolsó helyen helyezkednek el gyakran nem marad számukra hely, így csak részben törnek elő, vagy számos esetben, mivel akadályba ütköznek (impaktálva vannak), elő sem törnek.   A részben előtört bölcsességfogak körül könnyebben alakul ki gyulladás (pericoronitis), mivel tisztíthatóságauk nehéz. Ilyenkor a bölcsességfog feletti íny duzzadt, haragos vörös színű, fájdalommal jár fájdalmas, olykor szájzárral is társul ami szájzárat is okozhat. Általában helyi kezelések hatására a gyulladás lehúzható.

Mikor érdemes a bölcsességfog eltávolítása mellett dönteni?

  • ha részben előtört és már többször begyulladt
  • ha nincs elegendő hely az előtöréséhez
  • ha nekifekszik az előtte álló második nagyőrlő fognak és tisztíthatósága nem kielégítő! Gyakran emiatt kezd el szuvasodni a második nagyőrlő fog!
  • ha az előtte lévő fog gyökerének fekszik neki, mert annak gyökérfelszívódását okozhatja
  • fogtorlódás elkerülése céljából
  • fogszabályzó kezelés miatt

 A bölcsességfog eltávolításának menete:
Tapasztalt szájsebészeknek rutin beavatkozásnak számít, amely azonban kellő figyelmet igényel. Leggyakrabban sebészileg célszerű eltávolítani. A műtétet fájdalommentesen, helyi érzéstelenítésben végezzük (ritkán narkózisban) nyugodt körülmények között. Ami beavatkozás során esetleges kellemetlenségként előfordulhat a tompa, nyomó érzés, kellemetlen hangok. A beavatkozás során legfeljebb tompa nyomó érzést, kellemetlen hangokat tapasztalhat a páciens. Gyakran el kell darabolni a fogat, és részekben eltávolítani.  A  sebszéleket varratokkal egyesítjük, amelyek eltávolítása a műtétet követően történik meg (7-10 nap).
A műtétet követően arcduzzanat, szájnyitási- nyelési korlátozottság, fájdalom, hőemelkedés jelentkezhet, ezek a panaszok 3-4 nap alatt fokozatosan megszűnnek. Gyakran írunk fel a gyógyulási időszakra antibiotikumot és fájdalomcsillapítót.