Hogyan zajlik egy mikroszkópos gyökérkezelés?
mikroszkópos gyökérkezelés
Talán az egyik legrettegettebb fogászati beavatkozás a gyökérkezelés. A köztudatban úgy él, mint egy fájdalmas beavatkozás, ami lehet, hogy nem is sikerülés újra meg kell ismételni.

Azonban a modern technológiának köszönhetően a gyökérkezelések egyre nagyobb része zárul sikerrel, ráadásul a mikroszkópos eljárásnak köszönhetően a különösen bonyolult anatómiájú fogak precíz gyökérkezelése is gond nélkül megvalósítható. Ezen cikkünkből megtudhatja, hogyan is zajlik a szegedi Easy-Dent Fogászati Centrumnál a nagyítással végzett gyökérkezelés, amely Csongrád-Csanád vármegyében a legalaposabb módja a bonyolult gyökérkezelésnek.

 

Gyökérkezelés előtt

Minden kezelés előtt fontos a diagnózis felállítása. Ehhez röntgenfelvételt, esetenként úgynevezett endo CBCT felvételt készítünk a gyökércsatorna-rendszer előzetes elemzéséhez. Amennyiben megállapítjuk, hogy a foggyökércsatorna kitisztítása, fertőtlenítése és betömése a legmegfelelőbb eljárás, úgy következhet a gyökérkezelés előtti érzéstelenítés.

Tisztában vagyunk vele, hogy sokaknak már a fogínybe adott érzéstelenítő injekció is rémálmokat okoz, ezért még azt megelőzően spray-vel és zselével érzéstelenítjük a nyálkahártyát is. Így minimalizáljuk a kellemetlenségeket és biztosítjuk a valóban fájdalommentes gyökérkezelést.

 

A mikroszkópos gyökérkezelés menete

A fog fúrásának megkezdése előtt felhelyezünk a fogra egy speciális gumilepedőt, úgynevezett kofferdám izolálást, amelynek a célja a biztonságos munkaterület megteremtése, nehogy a nyállal együtt baktériumok kerüljenek a megnyitott fogba. Ezt követően a kezelendő fogból eltávolítjuk a szuvas részt, repedést vagy egyéb sérülést, valamint a régi tömést, majd pedig annyira visszaépítjük a fog falait, hogy kezelhetővé váljon (ezt nevezzük pre-endo felépítésnek).

A mikroszkóp segítségével megkeressük a gyökércsatornákat, majd speciális beavatkozásokkal, a  legújabb nemzetközi kutatásokban kidolgozott protokolloknak megfelelően kitisztítjuk és fertőtlenítjük a gyökércsatorna-rendszert. Ezután következhet a gyökértömés, amelyhez a kezelt gyökércsatorna-rendszer anatómiájának leginkább megfelelő eljárást választjuk, és rendszerint a mai kutatások során legjobb eredményeket nyújtó gyökértömő anyagot, biokerámia sealert használjuk.

A gyökérkezelés után némi fogfájás még előfordulhat, de az pár nap elteltével megszűnik. Ilyen módon akár gócos fogak (amelyeknél a gyulladás  a gyökércsúcson túli elérhetetlen területen van) is kezelhetővé válnak és elkerülhető a fogak kihúzása.

Reméljük, sikerült cikkünkben hasznos információkat átadnunk a mikroszkópos gyökérkezelés menetéről. További részletekért ezzel kapcsolatban keresse fel weboldalunkat:
https://www.fogaszatirendeles.hu/fogaszati-kezeleseink/mikroszkopos-gyokerkezeles

Személyes konzultációhoz keresse fel fogászati rendelőnket, az Easy-Dent Fogászati Centrumot Szegeden, a Pusztaszeri utca 26. szám alatt.