Digitális mosolytervezés
Digitális mosolytervezés
A digitális technológia begyűrűzése a fogászatba hatalmas változásokat hoz napjainkban, mellyel lépést tartani nem egyszerű, de nagyon hasznos a fogászat minden területén.

Számítógéppel létrehozhatunk például egy úgynevezett „virtuális pácienst” , melyt aztán felhasználhatunk digitális mosolytervezésre, majd ez alapján a műtéti sablon elkészítésére. Ilyen műtéti sablonnal elvégezhető például az esztétikus zónában koronahosszabbítás.

A mosoly harmóniáját több tényező befolyásolja:

  • a fogak
  • az ajak lefutása
  • ínylefutás

Beszélhetünk úgynevezett „Gummy-smile”-ról, amely nem kórós állapot, azonban ha az ínyből mosolygáskor több, mint 3-4 mm kilátszik, az előnytelenül befolyásolhatja az összképet. Ezen lehetőség van változtatni ínykorrekcióval vagy koronahosszabbító műtéttel. A változtatásokat nagyon pontosan meg lehet tervezni virtuális páciensünkön. Ehhez szükségünk van egy CT felvételre, egy fényképre, valamint a szájképletek, fogak szkennelésére, melyhez rendelőnkben minden eszköz megtalálható.

Ez alapján készül el a műtéti sablon, mellyel pontosan elvégezhető a tervezett beavatkozás, így a várható eredmény is sokkal kiszámíthatóbbá válik.