Az egész család kezelésével foglalkozunk

A Család fogászata

Saját és gyermekeink fogazatának épsége csaknem kizárólag rajtunk múlik. Egyéni felelősségünk, hogy megteszünk-e mindent a fogszuvasodás, ínygyulladás és a fogágybetegség kialakulásának megelőzésére, A fogászati betegségek megelőzésének célja, hogy lehetőleg az egész életen át megtarthassuk saját fogainkat, amely mind esztétikai, mind pedig a rágóképesség szempontjából a legelőnyösebb megoldás.
A család testápolási és egyéb higiéniás szokásai modellként szolgálnak a gyermekek számára, ezért a gyermekkorban elsajátított szájápolási szokások meghatározóak lehetnek az egész élet folyamán.
A kisgyermekek tejfogainak tisztántartása a maradó fogak egészségének biztosítéka. Ezt az iskoláskor eléréséig a szülőnek kell segítenie és felügyelnie.
 
Mosson fogat naponta legalább kétszer, reggel és este! Alaposan meg kell tisztítani a fogak külső, belső és rágófelszíneit, különösen ügyelve az ínyszéli részekre. A tömött fogak és a fogpótlások tisztántartása is rendkívül fontos a tömések, a pótlások mellett kialakuló másodlagos fogszuvasodás, ínygyulladás megelőzése miatt. Használjon fogselymet is a fogak közötti nehezen hozzáférhető területek tisztítására! Ajánlatos a fogmosás végén a nyelvet is óvatosan megtisztítani.
A lefekvés előtti fogmosás rendkívül fontos. Az éjszakai pihenéskor a nyáltermelés csökkenése miatt kevésbé érvényesül a szájüregben a nyál védő, tisztító hatása, így fokozódik a lepedékképződés veszélye. A bakteriális foglepedék felszaporodása ínygyulladást, fogszuvasodást és rossz leheletet okozhat, ezek a problémák azonban jó szájhigéniával megelőzhetőek.
 

Rendszeres fogorvosi ellenőrzés

Az ellenőrzést már az első tejfogak megjelenésekor el kellene kezdeni, így nemcsak a korai káros elváltozások fedezhetők fel és gyógyíthatók, hanem a gyermek fogorvostól való szorongása is elkerülhető. A fogszuvasodás és az íny betegségeinek korai kezelése, valamint a rendszeres fogorvosi tisztítás a szájüreg egészségének megőrzését segíti elő gyermek és felnőttkorban egyaránt. Ezért fontos a rendszeres fogorvosi vizsgálat legalább félévente.
Nem ajánlatos cukortartalmú ételek, italok fogyasztása két étkezés között, mert ilyenkor nagyobb a fogszuvasodás veszélye, mint a főétkezések idején. Az étkezések között előforduló nassoláskor lehetőleg egészséges rágcsálnivalókat, például gyümölcsöt, zöldséget, sajtot, tejet, vagy joghurtot együnk! Figyelembe kell venni, hogy a ragadós cukorkák és édességek hosszú ideig a fogfelszínre tapadnak, így még jobban fokozzák a fogszuvasodás veszélyét. Fontos szabály, hogy esti fogmosás után már semmit se együnk, és lehetőleg csak tiszta vizet igyunk!


Terhesség és szájhigiénia

Az egészséges, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás mellett, rendkívül fontos a szájüreg egészsége is, melyet a fokozottan gondos szájhigiénia és rendszeres fogorvosi ellenőrzés biztosít. A fogorvosi tisztítás igénybevétele ilyenkor különösen ajánlott. Az utóbbi időben egyre több adatot közölnek arról, hogy a kis súlyú koraszülöttek előfordulása gyakoribb olyen terhes anyáknál, akik kezeletlen fogágybetegségben szenvednek. Az ép fogazat és íny megőrzéséért tett erőfeszítések nemcsak a terhesség alatt létrejövő fogszuvasodást és ínygyulladást előzik meg, hanem fokozott fogszuvasodás elleni védelmet jelentenek a születendő gyermek számára is. Szakirodalmi adatok szerint a csecsemők az őket elsőként gondozó felnőttektől kapják a fogszuvasodást okozó baktériumokat is, amelyek jó szájhigiénia esetén csak minimális mennyiségben vannak jelen.
 

Baba szájhigéniája

A száj ápolását már a baba születésekor el kell kezdeni. Minden etetés után gyengéden töröljük meg a baba ínyét egy puha nyirkos kendővel vagy esetleg egy nedves gézdarabkával. Amint megjelennek az első fogak meg kell kezdeni azok rendszeres tisztítását. A fogmosás célja a fogszuvasodás és az ínygyulladás megelőzése.

Családi fogáaszat Easy-Dent